måndag 3 augusti 2009

Folkomröstningar för demokrati

Alla som följer med hur demokratin utvecklas i vårt land borde känna oro. För det första för att röstningsprocenten sjunker, för det andra för att alternativen i politiken är så suddiga. Inför senaste kommunalval tentades en rad aktiva politiker på partiprogram. Radioreportern plockade ut politiska ställningstaganden och frågade vems valprogram de var hämtade ur. Resultatet var bedrövligt. Politikerna kände ofta inte igen varken sina egna och sina motståndares floskler. På basen av dessa program skall vi väljare sedan rösta fram beslutsfattare som förverkligar folkviljan.

Vad är demokrati?
Jag tror att de flesta människor litet slentrianmässigt skulle tala om allmänna och fria val när den frågan ställs. Men borde man inte gå litet djupare än så? Borde man inte se valen mera som ett medel för att förverkliga demokrati, inte som målet? Är inte demokrati egentligen att medborgarna kan påverka samhället man lever i så mycket och så jämlikt som möjligt? (Självfallet bör också andra faktorer finnas med i ett gott demokratiskt system t.ex. minoritetsskydd, yttrandefrihet, fri press osv.)
Om man ser på demokrati på det här viset så blir personvalen en omistlig men samtidigt otillräcklig del av demokratin.

Jag har inte haft speciellt höga tankar om den amerikanska demokratin.
Under vintern hade jag dock möjlighet att närmare studera hur den fungerar på nära håll i Oregon. Och jag blev imponerad.
Det som slog mig med häpnad var framförallt den lokala demokratin och folkomröstningarna. Låt mig ta ett exempel från Halfway i nordöstra Oregon.
Där finns en hälsostation som är indragningshotad. En grupp människor började då samla in namn för att skapa ett skattedistrikt speciellt för att finansiera hälsostationen. När de hade fått ihop nödigt antal namn ledde det automatiskt till att en folkomröstning anordnades. (Inga valda organ kunde komma emellan och stoppa den.) Om resultatet skulle ha blivit ja (det blev nej med 6 rösters marginal) så skulle beslutet ha varit bindande. Det skulle alltså inte ha blivit ett gott råd till beslutsfattarna utan direkt trätt i kraft.
Systemet har ett uppfriskande drag av öppenhet och raka besked. Röstar man ja så höjs skatterna med så och så mycket och man får den service man betalar skatt för.
Systemet är naturligtvis inte utan brister. Man kan t.ex. fråga sig hur effektiv förvaltningen som helhet blir på det här sättet.
Men en mer genomskinlig och direkt demokrati har jag svårt att tänka mig.
Röstningsprocenten är över lag låg i USA, sådär 50% - också i Halfway, Oregon. Men när denhär röstningen genomfördes (i samband med primärvalen våren 2008) så steg röstningsprocenten i distriktet till 75%.

På delstatsnivå, framförallt i Kalifornien, har dock folkomröstningarna drabbats av samma ”kommersialisering” som den övriga politiken i USA. Det skall till stora pengar för att vara med och leka. Det har uppstått ett skrå av företag som sysslar med att samla in namn för folkomröstningar osv. Man kan med fog kritisera folkomröstningarna ur demokratisk synvinkel på den nivån.
Å andra sidan kan man - om vi håller oss till Kalifornien - också fråga sig om valet av Arnold Schwarzenegger till guvernör var ett resultat av att folk ville ha den politik han står för eller ev. något annat.
Systemet i Oregon innehåller två centrala element; rätten för vem som helst att ta initiativ till folkomröstning och att folkomröstningarna är bindande.
Min uppfattning är att det fungerar ypperligt ur demokratisk synvinkel på lokal nivå.

Frågan jag ställer mig är om det inte skulle fungera bra också i Finland. Vi har ett annat samhällsskick, en annan administration och en annan kultur så någon direkt kopiering kan man inte tänka sig. Men jag är övertygad om att man kunde skapa ett folkomröstningssystem som passar Finland också.

Jag är glad att Peter Ehrström startat debatten i Vasabladet (27.7). Den kommer att fortsättas genom en pamflett från den finlandssvenska tankesmedjan Lokus och genom ett diskussionstillfälle i Vasa den första oktober.

Jag tror att debatten om folkomröstningar kommer att visa vad medborgare och beslutsfattare egentligen tycker om demokrati. Det är nämligen svårt att hitta argument mot folkomröstningar som inte samtidigt är argument mot demokratin som sådan.

Peter Backa