söndag 11 november 2012

En omöjlig tanke


Vi har just haft kommunalval. Röstningsprocenten var oroande låg. Detta kommer ev. att något liva upp diskussionen om behovet av närdemokrati under kommunnivån.

Som denna viktiga diskussion nu drivs så kommer inget att ändras. De gamla makthavarna kommer att sitta kvar i orubbat bo.
En av de grundläggande orsakerna är att man i Finland tydligen inte kan tänka nerifrån-upp, bara uppifrån-ner!
Också när de som ärligt vill öka närdemokratin (och de är inte så rysligt många) har svårt att se att initiativ faktiskt kan komma nerifrån. När man skapar ett nytt system måste man inte hänga upp allt på att initiativen skall komma uppifrån.
Det är i mina ögon rent som förtrollat! Det är omöjligt att tänka beslutande folkomröstningar, det är omöjligt att kommunen skulle dela med sig av sin beslutanderätt till grupper som berörs av besluten. "Det är inte realistiskt."
Bakom sådana påståenden finns ofta att man talar i egen sak. Man är själv makthavare i någon kommun och det skall minsann inte naggas i kanterna.
Jag utesluter inte att det kan var okunskap heller. Men det borde kunna hjälpas upp av följande exempel:

http://www.care2.com/causes/one-gmo-success-we-missed-on-election-day.html

Visserligen kan man säga mycket om USAs demokratiska system, speciellt efter att ha följt en presidentvalskampanj. Men när det gäller nerifrån-upp beslutande så står de på en helt annan nivå än vi i Finland. Och samtidigt inbillar sig en massa förståsigpåare att Finland har ett föregångsland när det gäller demokrati!
Läs länken och begrunda!
Mitt sista förklaringsförslag är att finländare bara inte kan tänka nerifrån upp. För det har jag satt in en bild av de Tocqueville. Han reste dit och tittade. Gör sammalunda!