söndag 14 oktober 2012

NÄRMAKT

Diktatur är demokrati!
Så kunde George Orwell ha skrivit i sin bok ”1984”. Det skulle väl ha kunnat illustrera det nyspråk han talade om där innehållet i orden perverterades till sin motsats.
Men nyspråket är inte dött. Vi kunde skriva en ny berättelse och kalla den 2012.
Många som sitter på makten i dagens samhälle – inte alla tack och lov – använder friskt nyspråket när man pratar om demokrati.
Man säger att man vill införa närdemokrati i kommunerna när de nu sammanslås. Man talar t.ex. om att inrätta olika typer av råd, för unga och för gamla. Man skall få diskutera och komma med utlåtanden och man skall få ”påverka”. Man vill också göra det lättare för medborgarna (undersåtarna skulle vara ett mer rättvisande ord) att komma med initiativ. Man talar om områdesnämnder som skall få direkt kontakt till fullmäktige. Osv.
Det avgörande är dock vad dessa beslutsfattare INTE säger. De säger ingenting om att alla de pedagogiskt sinnrikt planerade hörandesystemen skall få någon makt. Nej makten stannar kvar hos en liten elit – man ger inte bort det minsta. Man skall bara lyssna på ett avancerat sätt.
Och detta heter på nyspråk demokrati.

När jag gjorde värnplikt i slutet av 70-talet hade vi inte detta nyspråk. Vi hade dock i min stuga en undersergeant som, när han kände för det, lät oss rekryter komma med förslag när det gällde olika praktiska detaljer t.ex. när vi skulle sätta upp tältet i skogen. Ibland lyssnade han, ibland accepterade han förslagen. Men det var inget snack om vem som hade sista ordet och bestämde hur det skulle vara.
Undersergeantens sätt att leda liknar mycket det som många beslutsfattare i dag (på nyspråk) saluför som demokrati. Det är en förvrängning och förfalskning av språket.
Det är kanske bättre att lämna ordet närdemokrati och tala i klartext om NÄRMAKT – en term som Thomas Rosenberg har myntat. Närmakt säger vad det handlar om – att kunna fatta beslut i egna ärenden i den egna närmiljön. Inte bara få ”inflytande” genom att ”höras” medan all makt stannar kvar i toppen av pyramiden och samtidigt hamnar allt längre bort när vi bygger allt större pyramider.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar