onsdag 12 september 2012

Bättre koordingering nästa gång!

Nu förbereds nästa EU-programperiod. Detta betyder bl.a. att landsbygdsnätverksenheten ligger i stöpsleven.
Nätverksenheten har fungerat bra, tycker jag med många andra. Det som dock alltid är ett problem i ett komplicerat samhälle är koordineringen av olika samhällsinsatser. Det moderna svaret på koordineringsproblemet heter Governance. Det betyder att offentliga, privata och civilsamhällets krafter samordnas genom partnerskap där alla parter i princip är likvärdiga och alla bidrar med sina resurser. Det må sedan gälla ekonomiska eller personella resurser, sakkunskap eller förankring. När man ser på EU:s program och dokument så får man ibland intrycket av att de försöker lära oss just Governance.
Inom landsbygdspolitiken finns ett utmärkt organ för Governance, d.v.s. den landsbygdspolitiska samarbetsgruppen YTR. Med sitt breda nätverk och sina temagrupper har den en god förankring och resurser av olika slag.
När man planerar hur landsbygdsutvecklingen skall koordineras under nästa programperiod borde man ta till vara YTR:s möjligheter. Detta är särskilt naturligt i dag när det finns en uttalad politisk vilja att samordna inte bara inom enskilda EU-program utan också mellan EU-programmen och ytterligare mellan det EU-styrda utvecklingsarbetet och det inhemska.
Koppla Nätverksenheten till YTR! Det skulle vara ett steg i rätt riktning.

Peter Backa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar